JavaScript Statements

برنامه‌نویسی با جاوا اسکریپت

همان طور که می‌دانید یک برنامه کامپیوتری شامل دستورالعمل‌هایی است که باید توسط کامپیوتر اجرا شود. به این دستورالعمل‌های برنامه‌نویسی، دستور یا statement گفته می‌شود.

در جاوا اسکریپت برای جدا کردن دستورها از علامت نقطه ویرگول (;) استفاده می‌شود.

var a, b, c;
a = 5;
b = 6;
c = a + b;

همان طور که ملاحظه می‌کنید در پایان هر دستور علامت نقطه ویرگول گذاشته شده است. زمانی که در پایان هر دستور علامت ویرگول نقطه قرار داده شود، می‌توان چندین دستور را در یک خط نوشت.

a = 5; b = 6; c = a + b;
ممکن است در اینترنت کدهای جاوا اسکریپتی را ملاحظه کنید که در آنها از علامت نقطه ویرگول استفاده نشده باشد. خاتمه دادن هر دستور بوسیله نقطه ویرگول اجباری نیست ولی به شدت توصیه می‌شود.

جاوا اسکریپت فاصله‌های چندگانه را نادیده می‌گیرد. از این خصوصیت می‌توان جهت زیباسازی کد جاوا اسکریپت استفاده کرد. به مثال زیر توجه کنید:

var person = "Hege";
var person="Hege";

دو عبارت بالا یکسان هستند ولی عبارت اولی از نظر خوانایی و زیبایی بهتر است. معمولاً بهتر است اطراف عملگرها (= + - * /) فاصله گذاشته شود. مانند کد زیر:

var x = y + z;

نکته بعدی در مورد نحوه نگارش کد جاوا اسکریپت، طول یک خط دستور است. برای خوانایی بهتر معمولاً برنامه‌نویسان حرفه‌ای از ادامه دادن خطی با بیش از 80 کاراکتر اجتناب می‌کنند. اگر دستور مورد نظر در یک خط جا نمی‌شود بهترین کار این است که بعد از یک عملگر خط را بشکنیم (به خط بعدی برویم) مانند مثال زیر:

document.getElementById("demo").innerHTML =
"Hello Dolly!";

گاهی لازم است که مجموعه‌ای از دستورها را به صورت گروهی در یک بلوک کد (code block) داخل آکولاد { ... } قرار دهیم. هدف از بلوک‌های کد تعریف دستورالعمل‌هایی است که با هم اجرا می‌شوند. یکی از جاهایی که می‌توانید دستورهای گروه شده را با هم در یک بلوک مشاهد کنید، در توابع (functions) جاوا اسکریپت است. در مورد توابع در قسمت اموزش توابع جاوا اسکریپت خواهید آموخت.

function myFunction() {
    document.getElementById("demo1").innerHTML = "Hello Dolly!";
    document.getElementById("demo2").innerHTML = "How are you?";
}

کلید واژه‌ها در جاوا اسکریپت

کلید واژه‌ها در جاوا اسکریپت برای تعیین اینکه چه عملی باید انجام شود به کار می‌روند. به عنوان مثال در اولین کد این صفحه از کلید واژه var استفاده شده است. این کلید واژه به مرورگر می‌گوید که متغیر (variable) را ایجاد کند. در زبان‌های برنامه‌نویسی، متغیرها برای نگهداری و ذخیره مقادیر به کار می‌روند.

در بخش‌های مختلف این آموزش، کلید واژه‌های مربوطه همراه با توضیح عملکرد آن‌ها ارائه شده است.

جاوا اسکریپت و نوشتار شتری

نوشتار شتری یا Camel Case به نحوه نامگذاری متغیرهای چند کلمه‌ای اشاره دارد.

به صورت تاریخی برنامه‌نویسان راه‌های متفاوتی برای معرفی متغیرهای چند کلمه‌ای را استفاده کرده‌اند. به عنوان مثال با استفاده از خط تیره: first-name, last-name ولی در جاوا اسکریپت خط تیره برای عمل تفریق رزرو شده است بنابراین از آن برای نامگذاری متغیرها نمی‌توان استفاده کرد. به جای آن می‌توان از زیرخط (underscore) استفاده کرد: first_name, last_name. روش دیگر نامگذاری استفاده از Upper Camel Case است. به این معنی که حروف اول هر کلمه به صورت بزرگ نوشته شود مانند: FirstName, LastName و آخرین شیوه نامگذاری متغیرهای چند کلمه‌ای روش Lower Camel Case است. به این معنی که کلمه اول با حرف کوچک و کلمات بعدی با حروف بزرگ شروع شوند مانند: firstName, lastName

دقت داشته باشید که جاوا اسکریپت case sensetive است. یعنی به بزرگ و کوچک بودن حروف حساس است. به عنوان مثال متغیر lastname با متغیر lastName متفاوت است و در هنگام تعریف و فراخوانی متغیرها باید به این نکته دقت شود.
به یاد داشته باشید که در نامگذاری متغیرها کاراکتر اول فقط می‌تواند حرف، علامت زیرخط (_) و یا علامت دلار ($) باشد.